Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

SKLEP INTERNETOWY 

Oleje i miody z roztoczańskiej zagrody

 

Produkt  dnia:

nasze olejenasze oleje

Polecamy nasze oleje  bite tradycyjnie

i "Na zdrowie!"

Olej świąteczny roztoczański

Lista produktów tradycyjnych 2005

 Tradycja, pochodzenie i opis

    Pierwsze wzmianki o istnieniu olejarni w Zamościu pochodzą z XVII wieku. Przed II wojną światową na wspomnianym terenie znajdowały się olejarnie w Rachodoszczach, Krynicach i Dzierzążni. W okresie powojennym miejscowi chłopi zawozili swój rzepak do Zamościa, Tyszowiec i Tomaszowa, gdzie był przerabiany. Wytworzony z niego olej sprzedawali na okolicznych targach w okresach przedświątecznych. Wtedy narodziła się nazwa olej świąteczny, a sam produkt zasłynął ze swojej wysokiej jakości nawet w bardzo oddalonych miejscowościach. W latach 80 -tych  XX w. olejarnie przeniesiono na pogranicze Roztocza Środkowego, Grzędy Sokalskiej i Kotliny Zamojskiej. Obecnie olej świąteczny roztoczański jest produkowany głównie z nasion rzepaku sianego na tym terenie. Obszar ten charakteryzuje się występowaniem gleb bielicowych i częściowo brunatnych, posiada również specyficzne warunki klimatyczne. Okres wegetacyjny wynosi od 211 do 214 dni. Nasłonecznienie w okresie od wiosny do zbiorów oraz gleby dobrej jakości wpływają na niespotykany smak i aromat oleju wyciskanego metodą tradycyjną. Stosowanie nawożenia naturalnego i używanie małych ilości środków ochrony roślin sprawia,   że nie rafinowany olej świąteczny ma niską zawartość zanieczyszczeń chemicznych.

Olej świąteczny roztoczański ma złocistą lub brązową barwę. Charakteryzuje się swoistym, intensywnym zapachem.

Olej świąteczny roztoczański (woj. lubelskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych dnia 28 września 2005 roku

Polityka cookies

Ten serwis korzysta z plików cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze.

Czy akceptujesz?