Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

SKLEP INTERNETOWY 

Oleje i miody z roztoczańskiej zagrody

 

Produkt  dnia:

nasze olejenasze oleje

Polecamy nasze oleje  bite tradycyjnie

i "Na zdrowie!"

Olej lniany

Lista produktów tradycyjnych 2005

Tradycja, pochodzenie i opis

      Jak wynika z przekazów ustnych, tradycja produkcji i zastosowania olejów tłoczonych na zimno na Lubelszczyznie ma około 100 lat. Hanna Szymanderska w książce "Polskie tradycje świąteczne" opisuje używanie oleju jako jedynej okrasy: Ściśle post zachowywała prosta ludność; jeśli jedzono ryby - to tylko gotowane i przyprawiane nie masłem, a olejem z siemienia lnianego, konopnego, z orzechów, maku, rzepaku lub słoneczników. Olej lniany jest często nazywany olejem wigilijnym, ponieważ sprzedawało się go głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wykorzystuje się go jako dodatek do kapusty, śledzi, surówek albo używa do smażenia ryb i racuchów itp. Stosuje się go również w celach leczniczych (np. przy chorobach przewodu pokarmowego czy oparzeniach) oraz kosmetycznych. Może też być wykorzystywany do impregniacji drewna.

Olej ma barwę od jasnożółtej do różnych odcieni bursztynu. Jego kolor jest uzależniony od dojrzałości i wilgotności nasion lnu. Ma delikatny, przyjemny zapach. Zawiera kwas linolowy i linolenowy. Skład oleju lnianego jest zbliżony do olejów pochodzenia rybiego.

Olej lniany (woj. lubelskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych dnia 28 września 2005 roku.

Polityka cookies

Ten serwis korzysta z plików cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze.

Czy akceptujesz?